VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

Hoeveel levert aflossen op?

Geplaatst op: 21-09-2023, 16:42:28

Heb je spaargeld en een hypotheek met een hoge rente? Dan is het goed om eens te kijken hoeveel geld je kunt besparen door je hypotheek (deels) af te lossen. 

Is het rentepercentage van je hypotheek hoger dan de spaarrente die je ontvangt? Dat is niet nadelig zolang de belastingteruggaaf dat verschil compenseert. Is dat echter niet (meer) het geval, dan is aflossen het overwegen waard. Tot zover klinkt het simpel. De uitwerking is wat lastiger. Laten we het eens op een rij zetten.

Voordeel
Zo bereken je het voordeel van aflossen: 

Minder hypotheekrente

€………..

Af: minder belastingvoordeel renteaftrek box 1

€………..

Af: minder rente over spaargeld* 

€………..

Bij: minder belasting box 3 over spaargeld  

€………..

Jaarlijks voordeel 

€………..

* Met ‘spaargeld’ wordt hier het bedrag bedoeld dat je beschikbaar hebt voor aflossing van de hypotheek.

Is de uitkomst van deze berekening positief, dan is aflossen voordelig. Bij een negatieve uitkomst kun je beter niet aflossen.

Box 1
Het belastingvoordeel van renteaftrek in box 1 is afhankelijk van:
■ het toptarief in box 1
■ extra algemene heffingskorting door renteaftrek als het box 1-inkomen tussen €22.660 en €73.031 ligt
■ beperking van de renteaftrek tot maximaal 36,93% als het box 1-inkomen hoger is dan €73.031 (tariefsaanpassing)
■ recht op aftrek wegens geen/geringe eigenwoningschuld als het eigenwoningforfait hoger is dan de hypotheekrente (Hillen-regeling), een aftrek die geleidelijk wordt afgeschaft.

Box 3
Wie meer vermogen heeft dan de vrijstelling, gaat vanaf 2023 weer belasting in box 3 betalen over zijn spaargeld. Dat komt door de gestegen rente. Door af te lossen mis je enerzijds rente-inkomsten, maar anderzijds bespaar je belasting in box 3. De eerstvolgende peildatum voor box 3 is 1 januari 2024. Pas na afloop van 2024 is definitief bekend hoeveel forfaitair rendement je moet aangeven over 2024 over je spaargeld. Bepalend is het gemiddelde maandelijkse rendement op deposito’s met een looptijd van maximaal 3 maanden.

Voorbeeld
Je hebt meer box 3-vermogen dan de vrijstelling, waaronder €50.000 spaargeld (tegen 1% rente) dat je niet echt nodig hebt en dus zou kunnen gebruiken voor aflossing. Je kunt kiezen: de komende 10 jaar 4% hypotheekrente betalen of €50.000 aflossen op je hypotheek van €300.000. De WOZ-waarde van je woning is €370.000. En je inkomen valt in het hoogste tarief.

Minder hypotheekrente

€    2.000

Af: Minder belastingvoordeel renteaftrek box 1

€    738

Af: Minder rente

€    500

Bij: Minder belasting in box 3*

€    160

Jaarlijks voordeel 

€    922

* Voor de berekening gaan we uit van 1% forfaitair rendement.

Nadelen
Aflossen heeft een aantal belangrijke nadelen. Je bent je renteaftrek definitief kwijt, het geld dat je gebruikt voor aflossing kan niet meer renderen en zit vast in de woning. Daarnaast zijn de afgelopen jaren de voorwaarden voor het verkrijgen van een hypotheek steeds strenger geworden. Het is daardoor in de praktijk vaak moeilijker om het geld in een later stadium weer ‘uit de stenen’ te halen. Wees ook voorzichtig met aflossen als je nog wilt gaan verhuizen of verbouwen of als je nog geld nodig hebt voor andere uitgaven. Maak altijd een berekening en bespreek je voornemen tot aflossing altijd vóóraf met je bank.

Bron: www.fiscalert.nl van 5 september 2023

Vorige pagina